Wednesday, January 14, 2015

យល់ដឹងពីជំងឺពុកឆ្អឹង

​ពុក​ឆ្អឹង​កំពុង​ជា​បញ្ហា​ប្រឈម​របស់​មនុស្ស​ជាច្រើន ។ ប្រសិន​ផ្អែក​លើ​ស្ថិតិ​នៅ​អាល្លឺម៉ង់​, កន្លែង​ដែល​វិធានការ​ប្រឆាំង​ពុក​ឆ្អឹង ត្រូវបាន​ដំណើរការ​ពី​រាប់សិប​ឆ្នាំ​, នៅតែមាន​មនុស្ស​មិន​ក្រោម ៧ លាន​នាក់​, មានន័យថា ជិត ១/១០ ចំនួន​ប្រជាជន​កំពុង​រង​ទុក្ខលំបាក​ដោយសារ​ផលវិបាក​របស់​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង ។ ក្នុងចំណោម​នោះ ១/៣ នៃ​ស្ត្រី និង ១/៥ នៃ​បុស​មាន​អាយុ​ចាប់ពី ៥០ ឆ្នាំ ឡើងទៅ​នឹង​បន្ត​ជា​ជនរងគ្រោះ​របស់​ជំងឺ​នេះ ។​


• បំពេញ​ថែម​កាល់ស្យូម តើ​គ្រប់គ្រាន់​ដើម្បី​ទប់ស្កាត់​ពុក​ឆ្អឹង​ដែរឬទេ​?
​ចំណុច​គន្លឹះ​ក្នុង​បញ្ហា​ទាំងមូល គឺ​ដោយសារ​ជនរងគ្រោះ​១​ភាគ​ធំ នៅតែ​ស្មានថា វិធានការ​បន្ថែ​មកាល់​ស្យូ​ម​រក្សា​តួនាទី​កំណត់ ។ អាស្រ័យហេតុនេះ គេ​ចាត់ទុក​ការ​ទទួលទាន​ទឹកដោះគោ​សំខាន់​ជ្រុល ។ ទទួលទាន​ទឹកដោះគោ​ល្អប្រសើរ​សម្រាប់​សុខភាព​, តែ​ពុំទាន់​គ្រប់​ដើម្បី​ទប់ស្កាត់​ពុក​ឆ្អឹង ។ តាម​ព័ត៌មាន​ថ្មី​បំផុត​របស់​ទស្សនា​វ​ដ្តី Arzteblatt, ស្ថាប័ន​ព័ត៌មាន​ផ្លូវការ​របស់​ក្រុមប្រឹក្សា​គិលានុបដ្ឋាយិកា​អាល្លឺម៉ង​, ពុក​ឆ្អឹង​ពុំមែន​បណ្តាល​ទាំងស្រុង​ដោយសារ​ខ្វះ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​របប​ជីវជាតិ​, តែ​ច្រើន​ដោយសារ​មូលហេតុ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ផ្សេង​មួយចំនួន​ដូចជា​៖
– របប​ជីវជាតិ​មាន​ហ្វូ​ស​ហ្វ័​រ​ច្រើនពេក ។ ភស្តុតាង​គឺ​ការស្រាវជ្រាវ​ចំពោះមុខ​សញ្ញា​ជាច្រើន​នៅ​អាមេរិក​បង្ហាញថា ភាគច្រើន​នៃ​អ្នក​ទម្លាប់​ទទួលទាន​អាហារ​រហ័ស​ត្រូវ​ពុក​ឆ្អឹង​, ទោះបី​អាហារ​នោះ​មិន​ខ្វះ​កាល់ស្យូម ។ អាហារ​រហ័ស​ផ្ទុក​ហ្វូ​ស​ហ្វ័​រ​ច្រើន​ហួសហេតុ ហេតុនេះ កាល់ស្យូម​ក្នុង​អាហារ​មិន​ត្រូវបាន​យកតាម​ផ្លូវ​ពោះវៀន ។​
– តម​ជ្រុល​ពេក ។ លទ្ធផល​ស្ថិតិ​នៅ​អាល្លឺម៉ង់​, អង់គ្លេស​, ហូ​ល្លង់​… បង្ហាញថា មនុស្ស​មិន​ក្រោម ១/៣ ត្រូវ​ពុក​ឆ្អឹង​មុន​នោះ បាន​អនុវត្ត​របប​ទទួលទាន​តម​ខុសឆ្គង និង​អូសបន្លាយ ។ តាម​អ្នកជំនាញការ​, ពុក​ឆ្អឹង​កើតឡើង​ពុំមែន​ដោយសារ​បញ្ហា​កាល់ស្យូម តែដោយសារ​ខ្វះ​សារជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន​រក្សា​តួនាទី​របស់​ស្រទាប់​កាវ ដើម្បី​បិទ​កាល់ស្យូម​ទៅក្នុង​ជាលិកា​ឆ្អឹង ។​
– ការរំលាយ​អាហារ​មិន​ប្រក្រតី​មិនបាន​ព្យាបាល​ប្ញ​សគល់ ។ ពួក​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​ឲ្យ​ដឹងថា អ្នក​ប្រើ​ថ្នាំ​ទី​ប៊ី​យ៉ូ​ទិ​ក​លើស​ធម្មតា​, ក្រោយ​ការព្យាបាល​គីមី​, កាំរស្មី​… ងាយ​ត្រូវ​ពុក​ឆ្អឹង ។​
– ធ្វើ​ចលនា​ហួសហេតុ ។ អង្គុយ​ស្ងៀម​ពិតជា​មូលហេតុ​មួយ ក្នុងចំណោម​មូលហេតុ​ធ្វើ​ឲ្យ​កាល់ស្យូម​មិនត្រូវ​បាន​រក្សាទុក​ក្នុង​ជាលិកា​ឆ្អឹង ។ ប៉ុន្តែ ម្យ៉ាងទៀត​នោះ លេង​កីឡា ហាត់ប្រាណ​ហួស​កម្រិត​បែរជា​មូលហេតុ​បង្កើនល្បឿន​កេណ្ឌ​កាល់ស្យូម​ចេញពី​ជាលិកា​ឆ្អឹង ដើម្បី​ឆ្លើយតប​តម្រូវការ​ប្រើប្រាស់​ថាមពល​ដ៏​ច្រើន​របស់ “​កីឡាករ​” ៕​

Tags:

0 Responses to “យល់ដឹងពីជំងឺពុកឆ្អឹង”

Post a Comment

© 2013 Post News. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks